Kıbrıs Developments
Afrodit ve Adonis Efsanesi

Afrodit ve Adonis Efsanesi

TARİH

Mitolojinin her türlü hikâyesiyle geniş bir geçmişe uzanması ve aynı zamanda herkes için ortak bir hayal kaynağı olması ne kadar güzel. Her efsane zamanla farklı coğrafyalarda birbirine dönüşürken, sizi küçük bir yolculuğa davet etmek istiyoruz: Güzel Afrodit ve Kıbrıs'a ait efsanenin izinde bir yolculuk.


Aşk ülkesi: Kıbrıs

Akdeniz rüzgârlarıyla günümüze ulaşan tüm efsaneler aynı hikayeyi anlatır… Kıbrıs, Aşk ve Güzellik Tanrıçası Afrodit'in doğduğu yer olarak mitolojideki yerini alır. Afrodit'in doğumuna yönelik iki ayrı kaynağımız var: Bunlardan biri, Yunan didaktik şiir sanatının babası olarak bilinen Hesiodos; diğeri ise bize İlyada ve Odysseia’yı kazandıran şair Homeros'tur.

Hesiodos, tanrıların, tanrıçaların ve Yunan efsanelerinin kökenlerini ve soyağacını konu alan Thegonia (Tanrıların Doğuşu) adlı eserinde Afrodit'in denizin ışıltılı dalgalarından doğduğunu anlatır.


Kıbrıs Developments

Yunanca'da "Aphros" kelimesinin köpük anlamına geldiğini düşünürsek bu güzel hikâye anlamlı gelir.

“Toprak Ana, Uranus, Gaea'dan doğan çocuklarını dünyanın derinliklerinde kilitli tuttuğu için kabarır ve korkunç bir acı çeker. Gaea da acı çeker ve kocası Uranus'e kızgındır. Son doğan çocuğu Kronos'u isyan etmeye ikna eder. Kronos babasının cinsel organını kesip denize atar. Uranus'un cinsel organından Afrodit doğar. O, aşkın ve güzelliğin tanrıçasıdır. Ayrıca sıra dışı doğumundan dolayı suyla da bir yakınlığı vardır.

Homeros ve Afrodit'e yazdığı Homerosçu ilahiye göre Afrodit, Zeus ile Okeanos'un kızı Dione'den doğmuştur. Annesi Dione, İlyada'da yiğit Diomedes'le savaştıktan sonra yaralanan Afrodit'i kollarına alır, onu sever, okşar ve bileğinden akan özü silerek yarasını iyileştirir ve acısını dindirir. [1]

“Dalgalı denize atar atmaz onları

Gittiler engine doğru uzun zaman,

Ak köpükler çıkıyordu tanrısal uzuvdan,

Bir kız türeyiverdi, bu ak köpükten

Önce kutsal Kythera’ya uğradı bu kız

Oradan da denizle çevrili Kıbrıs’a gitti,

Orada karaya çıktı güzeller güzeli tanrıça,

Yürüdükçe yeşil çimenler fışkırıyordu

Narin ayaklarının bastığı yerden.

Afrodit dediler ona tanrılar ve insanlar, Bir köpükten doğmuş olduğu için." [2]


Kıbrıs Developments

Daima genç, güzel ve aşk dolu...

Adı farklı sembollerle süslü tanrıça Afrodit, güvercin, kuğu, deniz kabuğu, mersin bitkisi veya gül şekillerine bürünebiliyor... Adonis'e olan aşkıyla, güzelliğini kaybetme pahasına aşkı için savaşan cesur bir tanrıçaya dönüşür.

“Adonis, Yunan mitolojisine göre Afrodit'in aşık olduğu ölümlüdür. Suriye kralının kızı Myrrha, Afrodit'e yeterince saygı göstermediği için Afrodit tarafından cezalandırılır ve ona asla altından kalkamayacağı bir babalık arzusu verir. Dadısının yardımıyla kendisi ve babası yedi gün yedi gece (bazı kaynaklarda 40 gün 40 gece) birlikte yatar. Babası, önceki gece birlikte olduğu kişinin kızı olduğunu anlar ve onu öldürmek ister. Tanrılar kıza acır ve onu bir mersin ağacına dönüştürür. 9 ay sonra ağacın gövdesinden ölümlülerin en güzeli Adonis doğar.

Kıbrıs Developments

Afrodit, Adonis'i görür görmez ona âşık olur ve Adonis'i, babası Zeus ve tanrıça Demeter'in kızı Persephone'ye verir. Afrodit'in üvey kız kardeşi Persephone de genç adama aşık olur ve onu geri vermek istemez. İki Tanrıça arasında kavga çıkar. Zeus araya girer ve Adonis'in Afrodit ve Persephone'nin yanında sırasıyla altı ay kalmasına karar verir. Adonis, Persephone ile birlikte yer altına indiğinde yaz biter ve kış başlar; Afrodit'le buluşmak için yeryüzüne geri döndüğünde toprağın bereketi döner ve bahar gelir. Hikâyenin gidişatı değişir ve Adonis ava çıktığında bir yaban domuzunun saldırısına uğrar ve ölür. Onun ölümünü kendine mal eden Afrodit, Zeus'tan kendisini geri getirmesini ister. Afrodit üzüntüden güzelliğini kaybetmeye başlayınca tanrılar Olimpos Dağı'nın zirvesinde toplanır ve Adonis'i hayata geri getirir. Adonis tekrar hayata kavuşunca havalar ısınır ve çiçekler açmaya başlar. Bu nedenle Adonis çiçekli ve güzel baharı temsil eder…”

Egeli kadın şair Sapfo'nun "Kıbrıslı" dediği Afrodit, Adonis'e olan aşkıyla daha da parlayan Akdeniz güneşinin altın efsanelerinden biridir... Her zaman gönülleri fethetme eğiliminde olan Afrodit'in özelliklerinden birinin de altın olduğunu düşünürsek; Kıbrıs cazibesini hiçbir zaman kaybetmeyecek bir hikayeye ev sahipliği yapıyor diyebiliriz….


Kıbrıs Developments

“…Afrodit dediler ona tanrılar ve insanlar, Bir köpükten doğmuş olduğu için.”

Bir Tanrıça’nın ayak izinde...

Yaşadığımız yeri bu kadar büyülü kılan ve bizi çocuksu bir coşkuya sürükleyen şey, tam da mitolojinin bu derin dünyasıdır... Hesiodos'un yüzyıllar önce anlattığı gibi bu efsane Baf kasabasının kıyısında başlar ve Afrodit'in doğduğu yerin adı, Afrodit'in Kayası olarak da bilinen “Petra tou Romiou”dur. Onun köpükler arasında doğuşuyla başlayan hikâye, en az 3000 yıldır bir efsane olarak yaşamaktadır; Afrodit'in doğduğu yerin yanı sıra hamamları ve heykelleri de hâlâ ziyaret edilmektedir...

Kıbrıs'ta her an, tanrıça Afrodit'in ve onun mitolojik güzelliğinin izini sürmek için mükemmeldir. Kim bilir, belki de Kıbrıs bereketli doğasını, sıcak insan ilişkilerini, bereketli enerjisini Afrodit'e borçludur...

Bir güzellik ve aşk tanrıçasının ayak izlerini takip etmek eşsiz bir deneyimdir… Kıbrıs'ta her gün menekşe taçlı Afrodit gibi pek çok yeni güzellik bizim için keşfedilmeyi bekliyor. Gerçek Güzelliği izlemekten, hiç bitmeyen muhteşem yolculuğun bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz:

“…Afrodit dediler ona tanrılar ve insanlar, Bir köpükten doğmuş olduğu için.”

[1] Azra Erhat – Mitoloji Sözlüğü [Remzi Yayınevi]

[2] Homerosçu İlahiler

SHARE POST

Similar Posts

Alsancak

Alsancak

Yazar: Harper Özbirim

Kıbrıs'ın Endemik Florası

Kıbrıs'ın Endemik Florası